Tezaur monetar - 220 drahme

Împărtăşiţi colegilor de forum, rezultatele descoperirilor dumneavoastră.

Tezaur monetar - 220 drahme

Mesajde fandac » Mar Oct 25, 2016 6:45 pm

Tezaur monetar
220 monede de argint - Illyria Dyrrhachium tip Xenon si Meniskos - sec. II î.Hr.
În urmă cu un an de zile, în ziua dedicată hobby-ului, din cauza vremii nefavorabile am plecat doar în căutare de noi potențiale locații, un fel de „periegheză”.
Din mașină observam tot felul de dealuri, păduri sau locuri interesante. Mi le notam, să pot verifica acasă Repertoriul Arheologic Naţional, ca nu cumva în acele zone să se afle situri sau zone de interes arheologic.
La un moment dat am observat din mers un deal foarte interesant ca poziţionare – un deal izolat faţă de restul – la poalele căruia se afla un râu.
Mi-am spus:
„Aici sigur se află un sit! Imposibil să nu fie! Sigur a fost o aşezare din epoca bronzului, are toate caracteristicile.”
Am ajuns acasă, am verificat să văd dacă acolo se afla vreun sit arheologic şi, spre surprinderea mea, am văzut că cel mai apropiat sit de locul acela se află la o distanţă considerabilă, de 3 km. Mi-am propus să ajung acolo într-una dintre ieşirile mele.
Problema este că pur şi simplu am uitat de acel deal, iar acum, după un an, mi-a revenit în minte din nou.
Am verificat din nou Repertoriul Arheologic Naţional, să mă asigur încă odată că totul este în regulă cu alegerea mea. Am văzut încă odată că este totul legal, aşa că îmi iau pe doi dintre băieţii mei şi am ieşit la detecţie ca să vedem dacă intuiţia mea a dat greş sau nu.
Am ajuns la deal, am lăsat maşina la poalele pădurii şi am început să urcăm cu scopul de a ajunge în vârful dealului. Urcarea era destul de anevoioasă din cauza pantelor abrupte ale dealului respectiv. Ajung în vârf şi acolo încep detecţia. După nici măcar a patra groapă a ieşit prima monedă, apoi alta, şi alta … până la 220 de monede.
Au fost foarte răspândite, de aceea colectarea lor a fost anevoioasă. Erau întinse pe o suprafaţă de 35 – 40 m2 şi la o adâncime începând de la 5 cm până la 30 cm.
Tezaurul a fost predat azi dimineaţă Muzeului de Istorie din Braşov.
Datorită acestei descoperiri, care pur şi simplu m-a epuizat fizic, nu am reuşit să scanez decât o mică parte a coamei pentru a găsi indiciile presupuse de mine cu privire la locuirea acestui deal din vremuri antice. Săptămâna viitoare este deja planificată deplasarea la locul respectiv împreună cu o echipă de arheologi pentru a analiza locul respectiv.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
"Singura certitudine este că ziua de mâine ne va surprinde pe toţi!"
fandac
 
Mesaje: 112
Membru din: Joi Feb 27, 2014 4:10 pm
Localitate: Brasov
Detector: Garrett AT PRO

Re: Tezaur monetar - 220 drahme

Mesajde digger » Mar Oct 25, 2016 9:22 pm

Prietene Fane, mulţumim pentru postarea ta, ce sigur ne-a dezmorţit după atâta timp de pauză de discuţii pe forum :P Grupurile de pe facebook, nu ne pot lua plăcerea unor postări şi discuţii pe marginea acestora, în acest cadru mai puţin uzitat în ultima vreme...
Sincere şi prieteneşti felicitări ! O descoperire spectaculoasă, care a ajuns din nou unde trebuie ! :)
"You laugh at me because i'm different , I laugh at you because you're all the same"
Avatar utilizator
digger
 
Mesaje: 447
Membru din: Joi Noi 21, 2013 1:49 am
Localitate: Topliţa jud.Harghita
Detector: Garrett GTI 2500 , Detech EDS Plus II

Re: Tezaur monetar - 220 drahme

Mesajde girbaciu » Sâm Oct 29, 2016 10:57 am

Felicitari!! Poate iti spun de la muzeu cati "magistrats"si "moneyers" sunt pe monede.cele mai multe sunt meniskos si xenon dar mai sunt si altii :D
Avatar utilizator
girbaciu
 
Mesaje: 408
Membru din: Sâm Noi 23, 2013 3:46 pm
Localitate: bucuresti
Detector: xp deus


Înapoi la Imagini şi relatări ale descoperirilor

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron